Lördagens "konstvandring"

Eller vad man nu ska kalla det för att få det att låta mer intressant och kulturellt. Förra gången var vi till Ljusdal och Mittiamässan för att se på lastbilar med tillbehör och den här gången var det dags för Trailer Trucking Festival och Nordic Trophy som i år var på Mantorp Park. Här kommer en liten sammanfattning om hur jag upplevde dagen :-). (Undrar hur många av mina läsare som är intresserade av det här????)

Man kan faktiskt säga att det är en konstutställning med alla dessa motivlackerade lastbilar. En del har VÄLDIGT mycket motiv och andra har någon bild bara, men det är många olika färger och olika tema på lastbilarna.
 







Lite roliga motiv finns det också.


Lite sexistiskt är det på sådana utställningar. Jag tror ju inte att det var lastbilen i första hand de filmade:


Uppvisning av truckrace och motorcykel var det också. Det var faktiskt roligt att se och så blev det ju lite variation för barnen.



Dottern såg sin framtida bil:


En utställare bjöd på nyttig frukt:


Här vid de radiostyrda lastbilarna hamnade barnen för det mesta:



Den otippade vinnaren av Nordic trophy (ej ishockey) var denna bil med tema från "Nu blåser vi snuten":




När det var slut var det dags för hemfärd. Vi kom inte iväg förrän åttatiden och så blev det ett stopp i Motala för att äta och så var jag tvungen att blunda lite efter vägen (sambon satt bredvid) så det var natt innan vi kom hem. Så på söndagen tog vi sovmorgon :-)

Nästa gång vi ska åka på "utflykt" ska jag välja utflyktsmål... blir nog Ullared eller något liknande, för det tycker min sambo är såååå roligt!


Snart hösten och skogsutflykter

Nu är det höst, eller sensommar iallafall och hunden får släppas lös i skogen och man är själv i skogen och plockar bär och vissa plockar till och med något som kallas svamp :) (något som jag aldrig gjort, för det enda jag känner igen är röd flugsvamp.

Med dessa skogliga utflykter kan man få med sig djur hem... och då tänker jag mest på älglusen. Dessa kommer fram ur hundens päls i flera dagar efter han varit i skogen och svåra att få död på. Jag kammar ur dem och ... nä, jag kanske inte ska tala om vad jag gör, för då kanske de ringer från djurens rättigheter eller vad det nu heter.Jag kammar ur dem och släpper ut dem i naturen igen ;).

Kärt barn har många namn - älgfluga, älglus, älgloppa

Gunnar Skogs Orkester har en bra låt som handlar om detta lilla kryp. (Jag vet inte hur jag ska få in ljudet som en länk, så ni får klicka er till "Balladen om é uschla älglus" och lyssna. De har även andra låtar om det vardagliga livet i skogen :-)... jag har iallafall fått lyssnat till dessa genom väggen nu på förmiddagen).

Från Wikipedia får man följande fakta:

Älgfluga (Lipoptena cervi) är en lusfluga av familjen Hippoboscidae. Flugan är en blodsugande parasit som lever på stora hjortdjur såsom älg, hjort och rådjur,  men kan också förekomma på hästar. Följaktligen kallas insekten även för älglus eller hjortfluga.

Älgflugan är ca 5 mm lång och relativt ny i den nordiska faunan. De vuxna insekterna börjar söka värddjur efter kläckningen i augusti-oktober. Den till kroppsformen platta flugan landar på sitt värddjur och bryter av sina vingar för att leva resten av sitt liv på värddjuret. Därefter kryper den in i pälsen och suger blod. Den släpper sina larver till marken och dessa blir flugor på hösten. Den brukar ta miste på sina värddjur och människor, som även kan bli bitna, men de kan inte använda människoblod för sin utveckling. Betten är inte farliga eftersom flugorna inte tros bära med sig några farliga virussjukdomar, dock kan betten ge klåda och svullnad.

Älgflugan är svår att bli kvitt när den väl landat eftersom den är både flat, tjockhudad och försedd med rejäla klor på sina fötter som den kan hålla sig fast med. Man kan dock försöka använda en tät kam eller en pincett när man ska ta bort den.

Det är ju bra att veta att de inte är skadliga för människor, men de är inte så trevliga när de kryper i hårbotten.


Lite fuktigt ute

Idag har det regnat...HELA J---A DAGEN (kanske något uppehåll, men det var inte länge). 

Så idag har jag inte känt för att:
- klippa gräsmattan
- tvätta och hänga ut kläder
- pyssla i trädgården
- städa och tvätta bilen
- vara ute överhuvudtaget...

Har egentligen inte känt för att göra något alls. Man blir ju så trött när det regnar...

Barnen skulle på fotbollsträning ikväll och det var inte direkt frestande att åka i regnvädret. Dottern ville inte träna idag (tror mest att hon hörde att jag skulle till en kompis och då måste man ju med och lyssna på vad som sägs), men sonen skulle träna.
När vi åkte hemifrån regnade det (nästan) inget, så det verkade lovande för att det kanske skulle vara uppehåll...och enligt väderrapporterna skulle det inte regna. Men har man fem mil dit de skulle träna idag, så är ju vädret inte riktigt detsamma som hemma. Ju närmare vi kom, desto mer regnade det.

Båda paraplyerna blev urplockade ur bilen imorse, när barnen skulle till bussen, så paraply hade jag ju inte med. Det är så typiskt... har oftast paraply bilen, men hämtade ett så att barnen skulle ha när de väntade imorse, sen tog sambon det andra när han gick med hunden... och inget blev lagt tillbaka i bilen.
Men jag hade faktiskt regnjackorna liggande i bilen, så sonen och jag satte på oss det när vi gick ur bilen. De flesta satt kvar i bilarna tills regnet avtog, men eftersom jag är lite "avig" av mig, åkte jag när det slutade regna :-). Skulle ju fika hos min kompis :-).

Hoppas på att vädret är bättre imorgon när barnen ska ut och vandra. Men gummistövlar och regnkläder blir medskickade, för att vara på den säkra sidan.


Första skoldagen gjord...

..och det känns bra. Schemat är inte så illa som jag trodde från början, inget projektarbetet förrän om sex veckor, det gick lätt att åka ner idag... ja, det känns faktiskt bra och som att det mesta löser sig.

Kanske det blir krångel någon gång, men som en kurskamrat sa idag, utnyttja de "erbjudanden" av kamrater och bekanta en gång var, så blir det ju ingen större belastning om det blir en gång per kompis. Så om jag har fem olika som erbjuder sängplats, så är det ju fem övernattningar men en hos varje och förmodligen inte så mycket besvär. Men hemkär som jag är, så åker jag väl fram och tillbaka. Men det är ju bra att veta att det kan fixa sig om det krisar.

Det känns bra att mina "läsare" stödjer och pushar mig... det får mig att bita ihop lite och tänka att det ska gå!


Första skoldagen

Jag tror jag känner mig lika pirrig som småskoleelever känner sig inför skolstart. Vet inte varför. Jag har ju läst i två år med samma gäng, samma skola, samma förutsättningar. Men ändå... ovant att börja åka till Karlstad igen och ovant att börja använda hjärnan igen.
8.15 ska jag vara på plats på universitetet imorgon. I fredags hade det kommit ut mer info och ett utförligare schema inför kursen, men vet inte om det känns så mycket bättre än. Lite lättare känns det förmodligen när första dagen är gjord och man får klart för sig vad projektet innebär och vilka grupper vi blir osv.

Imorgon blir det egen bil ner till K-d, men till tisdagen passar det eventuellt att åka buss (om jag nu fattar schemat rätt). Började kolla busstiderna, för att se om bussarna gick som i våras. Inget stämde!!! Busslinjerna har visst bytt nummer och om jag sökte resvägen på Värmlandstrafiks hemsida och "sök din resa", blev det inte samma tur som den jag åkte förra terminerna. Irriterande! Men enligt busstidstabellerna så ska det gå att åka som jag gjorde ifjol, så nu får jag väl se om det stämmer. Till Karlstad kommer jag iallafall, det är bara tiden som inte blir densamma som förut.

Nu ska jag försöka somna i tid ikväll, så jag orkar upp imorgon. Men efter att ha varit med dottern på fotboll idag och sonen igår, så känner jag mig lite sliten. Nästan som om jag varit med själv... :-)

Någon snodde min rubrik...

...eller så var den inte så originell :-). Tänkte skriva om "fredagsmys" men Kvarnhia hann visst före :-). Det är så när man äter först och bloggar sen... då hinner ju någon annan före. "Den som gapar efter mycket..." kanske stämmer in?

Fast fredagsmys kan jag ju fortfarande skriva om, men rubriken blev ju annorlunda.

Ibland när man gör vissa saker kommer reklamjinglar farande genom huvudet. Ikväll av vi ätit kyckling och vitlöksbaguette. Då tänker man på denna jingel:
"På torsdag äts det ärtsoppa, på lördag är det fest - Men fredag är ändå den dagen som känns bäst - Ge mig då kyckling, det gillar jag mest - Kyckling på fredag, det enda jag vill ha - Kyckling på fredag, då mår man riktigt bra - Kyckling på fredag, vad var det jag sa? - Jag vill ha fredag idag!"

Sen köpte vi lite chips som vi kommer äta sen till TV'n. Nästa jingel:
" De e dags för fredagsmys, om de så e de sista jag gör
snart e de fredagsmys, hoppas inte föräldrarna stör
nu e de slut på veckan det är dags för fredagsmys"

Till detta kankse vi tar oss en öl:
"när du vill vara sig själv för en stund"

Kanske jag tillbringar för mycket tid framför TV'n? Nä, men jag kan ju erkänna att jag inte stänger av under reklamen och reklamen påverkar förmodligen mina val...eller inte?

Kyckling - grillad i affären och jag har ingen aning om vad det kan vara för märke.
Chips - köpte två påsar av olika fabrikat.
Öl - har olika sorter hemma... men ingen guld.

Påverkad... jo, det blir jag förmodligen, men inte kanske på det sätt som reklammakarna vill :-)

En trött isbjörn

Så här ser vår son ut när han sover också:


Armar och ben över allt och han vänder sig runt flera varv. Kanske han varit en isbjörn i tidigare liv?

Äntligen...

...har dottern fått det hon längtat efter hela fotbollssäsongen: träningsoverallen.

Hon har tjatat hela vintern och våren på att hon skulle vilja ha en sådan träningsdress som brorsan. När så fotbollsträningen drog igång på försommaren skulle hon inte vara med. Då förklarade jag att för att få en overall måste man ju vara med i laget. Så träningsoverallen har varit som en morot för att få med henne att träna och spela. Nu tycker hon det är jättekul och är taggad inför varje match, men overallen har varit efterlängtad. Nu återstår det att se om hon fortsätter... för nu har hon ju nått sitt mål :-).


( Vi vuxna beställde också och sonen har från förut, så nu kan vi åka på husvagnssemester... :-) ..."Man ska ha husvagn" )

Snart är det dags!

Nu börjar snart skolan. Hur ska det gå?
Först ut är barnen, som börjar på torsdag. (Oj, det är ju redan i övermorgon.) Har svårt att få dem i säng i tid och hur jag ska få upp dem tidigt återstår att se. Lika spännade att se om jag orkar upp så tidigt för att skicka iväg dem på morgonen.

På måndag börjar jag den näst sista terminen. Jag har väldigt blandade känslor inför terminen. Men jag får göra som jag gjort med alla kurser... ta en dag i taget. Men nu är det ju inte länge kvar, så om jag nu inte klarar av eller orkar med eller om det inte fungerar hemma med familjen... hur gör jag då? Sluta nu, när jag snart är klar? Hade det varit första terminen och jag haft samma schema som jag får nu, då hade jag förmodligen inte gått många veckorna, för då hade det känts okej att hoppa av. Det som känns jobbigast är pendlandet med egen bil eftersom jag börjar tidigt. Åker jag buss kan jag läsa eller sova, kör jag själv går det många timmar i restid, som jag inte kan göra något.

Som sagt, jag får ta en dag i taget och hoppas på att "dä or'ner sä".


Jordgubbar

En fördel med att åka norrut på semester... det finns fortfarande jordgubbar här. Hemma är det ju flera veckor sen som det var slut för säsongen.



Så nu har jag ätit jordgubbar i två dagar....mums!

Björnparken

Vi var till björnparken i Orsa i torsdags, när vi ändå hade vägarna förbi. Vi har varit där en gång förut och det var sju år sen, när dottern var några månader och sonen var drygt tre år, så de kommer ju inte ihåg så mycket av det. Men det har byggts ut lite sen dess. Sonen var där med folkhögskolans Rovdjursprojekt, som de hade för eleverna på skolan, för två år sen. Men det fanns nyheter för honom också.

När vi var där för sju år sen gick vi upp för berget och ner samma väg tillbaka. Nu gick vi en slinga, upp för berget och ner en annan väg. De djur vi såg var lite slöa. Vet inte om det berodde på solen eller om de nyss fått mat. Tigrarna låg och sov, så de såg vi bara ryggen av. Björnungarna hann vi se innan de försvann ner i skogen. Några björnar lekte i vattnet, men det var på så långt håll så det var knappt vi såg att det var björnar. Den stora björnen, Kamtjatkabjörnen Peter, låg bara och sov. Isbjörnarna låg också bara och sov men de låg nära staketet så dem såg vi iallafall på nära håll.

       

Men det finns mycket annat att titta på och göra i Björnparken. Det finns mycket information och en del roliga grejer som man kan testa.
   

Tycker vi hade en trevlig dag i Björnparken innan vi fortsatte norrut mot Ljusdal.


Mittiamässan

Vartannat år är det skogstransportmässa här uppe i Ljusdal, Mittiamässan. Idag har vi trampat runt några varv på denna mässa. Varv ett: översiktlig avsyning och stanna och tala med alla man känner. Varv två: Kolla lite noggrannare, tala med de man inte såg första gången. Varv tre: Kolla allt en gång till... varv fyra, fem och sex:...nu vill vi hem...

Tog inte lång stund från att vi kom in till vi träffade första hemfôlka: från Stöllet och Månäs. Därefter träffade vi på den ena efter den andra...så det tog nog nästan en timma att gå trettio meter (inklusive vätskepaus). De var en sôrfinne, en 08:a och två "rassbybröder", den ena fullare än den andra. Sen två resglada fryksdalinger, ett orginal från Gûnnerskô och lite Extefôlk samt Lim'fôlk.

Barnen har samlat på det mesta och gjort det mesta. Det var "gissa antal bollar", "gissa vikt på lasset", kört kransimulator, "balanserat kula", sparkat boll, skjutit med gevär och sen ätit godis, korv, salta pinnar m.m.
  


Auotograf av Boije...



Två "rassbybröders" nya bil...



Fint väder och ganska mycket folk...


Vissa har uppblåsbara "montrar"...

...andra nöjer sig med avbytarbåset.

Så vi har tillbringat några timmar på mässa idag. Det som har tagit längst tid är att förklara varför inte mina föräldrar är med. Detta beror på att man inte ska vara i skogen med träskor...

Tillbaks på campingen blev det minigolf


Dagen avslutades med grillfest vid Borrgården. Ibland funderar jag på varför karlar tycker att tjejer beter sig konstigt när de är fulla eller att ungdomar är stökiga... ett gäng fulla, fullvuxna män är inte ett dugg bättre.

Jag var den enda av det motsatta könet (pga av huggormen), förutom personalen.


Så brukar det se ut efter rallycrossen i Höljes också... (orsakat av en forshagabo som inte var riktigt nykter).

Har nu suttit i förtältet och bloggat, men det börjar bli kallt, så nu blir det nog inget mer skrivande idag. Det är svårt att skriva med tumvantarna på :-).




Oj då...

Andra helgen som vi är iväg med husvagnen... och inget bloggande blir det. Det finns hur mycket som helst som jag skulle kunna lägga in. Men det får jag väl ta senare. Kanske till hösten... när det blir mörkt och tråkigt och tentaplugg...då kan jag ta fram bilderna och minnena ifrån sommaren.

Istället för bloggen använder jag ju Facebook för att tala om lite av mitt liv.

Men något inlägg ska jag försöka få in i helgen. Undra hur många av er som är intresserade av Mittiamässan? Är någon intresserad så kan det komma rapport härifrån under helgen...


Sol, vind och vatten...

...höga berg och djupa.....sjöar?

Nu har vi semester (igen). Tog husvagnen och åkte till Långflon sent på onsdagen. Gott att vakna upp här vid sjökanten på morgonen. Solen sken och det var underbart. Sol och bad... det är sommar och semester det.  Men det var bara jag som badade i tordags och i fredags...och imorse. Men sen nu ikväll så badade även sonen med morfar. Dottern var i med fötterna, men gick in och duschade istället.

Men imorgon tar jag mig nog inget morgondopp. Ska upp tidigt och iväg ner till Ambjörby på poolspel, så jag tar nog duschen istället.

Lyktan...

...som visade sig att var något annat.

Trodde det var en lykta jag fann, där den låg i lådan. Men det var inte riktigt det...



Det är väl meningen att den ska spela en truddelutt varje gång man lyfter på "lyktan", men "knappen" kärvar. Sambon ska försöka laga det, men sådana smågrejer brukar jag försöka få honom att hålla sig undan. Storsläggan och järnspettet är de verktyg han tycker mest om, och det är lite för kraftiga verktyg för detta ändamål.

Ett glas vin...

... skulle jag ta mig nu på kvällskvisten. Hmm... det blev en munfull vin. (Sambon erbjöd mig vodka att fylla upp med, men nej tack).


Vi ber...

... och hoppas att vädergudarna är med oss.  Må solen skina över oss. Låt gudarna höra våra böner... osv.

Hoppas att ordinarie personal är tillbaka på www.yr.no så att rapporten stämmer. För det ska inte komma regn de närmaste dagarna enligt den prognosen. Så nu håller vi tummarna för att det blir uppehåll så att höet torkar och vi får in det.

PS: Jag har faktiskt kört Grålle idag, för första gången. Lite ryckigt i början, men efter ett tag gick det bättre.

"Söndagspyssel"

Söndagen bjöd även den på sol och vackert och varmt väder. H Ä R L I G T ! ! !

Dagen tillbringade vi med lite olika pyssel:








Hoppas på att vädret håller i sig nu... inget mer regn på ett tag, TACK!

En pryttel...

Var och tittade lite i uthusen och fann denna i en låda...



...men saker och ting kanske inte riktigt är det man tror....

Högt i det blå...

Dit upp går jag INTE...





Jag håller mig till markplan. Efter att ha gjort ett försök att gå en våning upp i ställningen i fjol, så vet nu sambon bättre, än att få upp mig i ställningen. Att klättra upp var inga problem, men att sen gå däruppe och sen ner tillbaka... det gick inge vidare. Så i år har jag inte behövt försöka ens.

Fiskelycka

Blev en liten fisketur i lördagskväll. Tog inte med oss fika eller något, för vi skulle inte vara borta länge. Åkte vid halv åttatiden och vädret var bättre än det varit på länge. (Måste vara evigheter sen vi hade kvällsol).

Det nappade faktiskt direkt (visserligen var det bara småabborrar) och det gjorde att barnen inte hann tröttna direkt. Att det bara var miniminifiskar spelar ingen roll, bara det nappar och man får upp dem.
     

Jag hade med mig hink och bärplockare och skulle passa på att plocka blåbär. Men det blev bara halva plockaren. Det var inte mycket blåbärsris (mest ljung och lingonris) just där vi var och det verkade som om någon varit före mig. (Men det räckte till att göra en blåbärspaj).
     

En stor sten är alltid rolig att klättra på. Och dottern visar upp sin fisk nummer 3.
  

Sonen var den som tröttnade först. Han blev så jättetörstig (och inte hade han med sig en tröja heller, så han blev lite mygg och knottäten) så han skulle hem direkt. Och vi hade faktiskt varit där i nästan nästan två timmar och solen började gå ner, så det gjorde ju inget att åka hem. För en gångs skull var det inte dottern som tröttnade efter ett par minuter. Kan ju bero på att det nappade hela tiden och attt hon fick första och sista fisken.

Fick besök av en älg i blåbärskogen också. Gick och stirrade ner i backen och letade efter blåbär, när jag hörde ett prasslande ljud, trodde det var en fågel som flög upp, men det var en fjolårskalv som smaskade och åt.



Vinkade och försökte ropa tyst (?) till barnen att det var en älg lite längre bort. De kom och smög på älgen...



Skulle kunna tänka mig att åka dit och fiska igen. Iallafall när kvällen är så vacker som den var i lördags...


Shoppaholic?

Kanske jag är en, eller iallafall skulle kunna bli en om jag hade pengar.
I fredags tröttnade jag på regnandet och jag och dottern drog iväg till Torsby. Skulle i huvudsak till Systembolaget (tänkte försöka dränka mina sorger och bekymmer i mer än regn ;) ). Men mest för att det var skönt att komma ur Tôrp ett tag. Var till och med in och handlade på Lågprisvaruhuset, vilket det är evigheter sen jag gjorde. Fynd? Tror jag inte. Saker jag behövde? Tveksamt. Användbara saker? Javisst. Jag skulle in och se om de hade stekspade i plast och en slickepott, och det hade dom, plus lite till som kanske inte var nödvändigt, men bra att ha. Mjuk kylbag, paraply, en extra stekspade, plasthinkar med lock (en stor och en liten), sopset och hårborste och kam. Kikade in i andra affärer, men det blev inget mer inköp, mer än vin och öl.
Hungriga blev vi av att gå i affärer, så vi åt pizza på La Strada och gick sen till Wienerkonditoriet och köpte med oss lite gott hem.
Skulle handla mat och sånt också... tur att jag gjorde det efter maten för det är ingen höjdare att handla när man är hungrig. Var in på "Alllsport", där dottern fann ett par snygga skor, som hon fick efter lite tjat. Hon fann ett par inne i Torsby också, men de passade inte riktigt, vilket gjorde att vi blev ovänner i affären. Hon sa att hon visst kunde använda dem, fastän de skavde på hälen när hon gick... (storleken större glappade för mycket, så de ville hon inte ha)... och jag är ju bara mamma och äldre än hon, så jag fattar ju ingenting...

 Efter denna "shoppingrunda" var mitt humör bättre och det hade slutat regna redan när vi kom fram till Torsby. Därför tror jag att jag kan vara lite "shoppaholic" (vilket sambon också tror), eftersom jag blir gladare bara jag får shoppa lite.

Dagen avslutades på ett ännu bättre sätt. När vi var på väg hem ringde en kompis upp mig och undrade om jag var på väg hem från Torsby. Hon åkte bakom mig och undrade om vi inte kunde bli med och få oss lite fika. Så vi blev med dem hem och fick fika och en pratstund och massage. Tack E, det behövdes (både fikan, pratstunden och massagen). Det blev lite kläder med hem till dottern därifrån också, sådant som hennes äldsta växt ur. Så dottern var helnöjd med dagen, både skor och kläder :-).
(Min dotter blir absolut en "shoppaholic". Nu när höstkatalogerna har kommit, sitter hon och skriver upp vad hon vill ha. Visst, det har jag gjort ibland också, men hon är bara SJU år.)

:)

Efter regn kommer solsken, men guuuuuud vad vi väntat på detta solsken. Vi behöver denna gula sak som nu har hedrat oss sin närvaro i ett par dagar. HÄRLIGT!!!

Allt känns mycket lättare att göra när solen skiner, än att göra saker när det regnar. Jag har inget emot regnet, men när det regnar varje dag i flera veckor, då är det trist. Visserligen regnade det varje dag ifjol också, men solen sken mellan regnskurarna då.

Nu ser jag lite ljusare på saker och ting. Har ingen lösning än på mina problem, men nu känns det som "dä ordner sä". Jag kommer iallafall att påbörja kursen, så får vi se hur det utvecklar sig med allt.

Och jag har äntligen fått bort min "bonnbränna", som jag fick på Malungsmarten (pingst). Så det är länge sen jag fick vara i solen...

RSS 2.0