Äntligen slut

Nu är det äntligen slut på OS. Äntligen kanske det blir normalt TV-tittande igen, med "normala" program. Så mycket sport som jag sett de två senaste veckorna, tror jag inte jag sett på länge (på så kort tid).

Jag tycker Sverige har gjort bra ifrån sig på detta OS. Vissa har kanske inte presterat som det var förväntat av dem, men de har kämpat och jag tycker att det varit bra resultat, fastän de inte varit på prispallen. Lite synd på de fjärdeplatser som blivit, för fyra måste vara det värsta man kan bli. Tänk att vara så nära medalj, men ändå inte få så mycket som en blomma. Då måste det vara bättre att bli sämre placerad och veta att medaljchansen inte var framför näsan.

Som svensk/norsk gläds jag åt både Sveriges och Norges framgångar och medaljer i OS. Totalt har de tillsammans tagit 34 stycken medaljer, Sverige har tagit 11 och Norge 23. 5 guld, 2 silver och 4 brons är Sveriges medaljskörd och Norge har tagit 9 guld, 8 silver och 6 brons.

Nu är det fyra år tills det är vinter-OS nästa gång och då är det i Sotji i Ryssland. De ligger två timmar före oss (tror jag) och då lär man väl inte kunna sitta och se på OS som man gjort nu. För förhoppningsvis har jag väl ett jobb att sköta då :-).

Fann en intressant tabell på Wikipedia. Den visar medaljfördelningen i Vinter-OS mellan 1924-2006. Vet inte hur den stämmer (för under "olympiska vinterspelen" visas tabellen med lite andra siffror). Undrar om Norges framgångar i vinter-OS beror på att de är uppväxta med kneippbrød? Hur som helst, grattis Sverige och Norge till de olympiska medaljerna!!!
 
Pl.  ↓ Land  ↓ Gold medal.svg  ↓ Silver medal.svg  ↓ Bronze medal.svg  ↓ Totalt  ↓
1 Norge Norge 96 90 75 261
2 USA USA 78 80 58 216
3 Sovjetunionen Sovjetunionen 78 57 59 194
5 Österrike Österrike 49 64 70 183
4 Tyskland Tyskland 60 59 41 160
7 Finland Finland 41 58 52 151
9 Kanada Kanada 38 38 43 119
6 Sverige Sverige 43 31 44 118
10 Schweiz Schweiz 38 37 43 118
8 Östtyskland Östtyskland 39 36 35 110
11 Italien Italien 36 31 34 101
14 Frankrike Frankrike 25 24 34 83
13 Nederländerna Nederländerna 25 30 23 78
12 Ryssland Ryssland 33 24 19 76
16 Västtyskland Västtyskland 11 15 13 39
21 Kina Kina 4 16 13 33
17 Japan Japan 9 10 13 32
15 Sydkorea Sydkorea 17 8 6 31
26 Tjeckoslovakien Tjeckoslovakien 2 8 15 25
18 OSS OSS 9 6 8 23
20 Storbritannien Storbritannien 8 3 10 21
19 Tysklands förenade lag Tysklands förenade lag 8 6 5 19
24 Tjeckien Tjeckien 3 5 2 10
27 Liechtenstein Liechtenstein 2 2 5 9
28 Polen Polen 1 3 4 8
22 Kroatien Kroatien 4 3 0 7
23 Estland Estland 4 1 1 6
25 Australien Australien 3 0 3 6
29 Bulgarien Bulgarien 1 2 3 6
36 Vitryssland Vitryssland 0 3 3 6
38 Ungern Ungern 0 2 4 6
30 Kazakstan Kazakstan 1 2 2 5
31 Belgien Belgien 1 1 3 5
32 Ukraina Ukraina 1 1 3 5
37 Jugoslavien Jugoslavien 0 3 1 4
44 Slovenien Slovenien 0 0 4 4
33 Spanien Spanien 1 0 1 2
39 Luxemburg Luxemburg 0 2 0 2
40 Nordkorea Nordkorea 0 1 1 2
34 Uzbekistan Uzbekistan 1 0 0 1
41 Danmark Danmark 0 1 0 1
42 Nya Zeeland Nya Zeeland 0 1 0 1
43 Slovakien Slovakien 0 1 0 1
45 Lettland Lettland 0 0 1 1
46 Rumänien Rumänien 0 0 1 1

Kaffe

Kaffe är något som jag dricker dagligen, oftast flera gånger om dagen. Jag kan inte dricka direkt på morgonen, men förmiddagskaffet är det bästa på hela dagen. Får jag inte mitt förmiddagskaffe, kommer symptomen fram i form av huvudvärk. Det behöver inte bli så, men om jag haft en period med mycket kaffedrickande så känner jag av abstinensen.

Nu har jag haft en kort avvänjningsperiod av denna beroendeframkallande dryck.

Drack en kopp kaffe på måndags förmiddag... sen blev jag ju magsjuk på eftermiddagen. Har inte druckit kaffe förrän nu, på lördag förmiddag. Det är inte ofta jag håller mig ifrån kaffe så länge...


Pigg idag

Det kan man inte säga att jag var igår och i förrgår.
Började på bussen hem från Karlstad. Illamående, kallsvettades och ville helst gå av, men visste inte hur jag skulle ta mig hem om jag gjorde det.
Väl hemma, bäddade jag ner mig i sängen och somnade. Sov några timmar, gick upp och på toaletten och sen så bäddade jag ner mig i soffan och tittade på OS. Sen gick jag och la mig i sängen igen.
Sov hela natten och länge på morgonen. Vaknade med feber och ont i hela kroppen, så det blev mest sova hela dagen igår. Det mest anstängande jag gjorde var att ta ut hunden och duscha. Efter det var jag trött igen.
Barnen åkte till farmor på måndag, eftersom de var lediga från skolan och jag skulle börja tidigt på tisdag, men nu blev det ju inte riktigt så. Men det kändes skönt att det bara var mig själv som jag behövde tänka på. De meddelade även att de inte skulle komma hem förän jag var frisk, så jag tror farfar skjutsade dem till skolan idag. 
Det var nog ingen vinterkräksjuka, eftersom det gick över så snabbt, men det tog på krafterna. 

Denna vecka har vi obligatoriska förläsningar i skolan, så nu har jag missat två sådana, men jag får väl göra extrauppgifter istället för att smitta ner mina kurskamrater.


Bara sport

OS, OS, OS... jag är ingen sportfantast, så jag sitter inte uppe och tittar på nätterna, men på kvällarna är det OS som gäller på TVn.

I familjen har vi en intern dispyt om vem vi ska heja på. Självklart hoppas jag ju på svenska medaljer, men som hälften norsk, så hoppas jag ju lika mycket på norska framgångar. Så här är det HEJA SKANDINAVIEN som gäller.

Tillsammans kan Norge/Sverige glädjas åt 8 guld, 4 silver och 6 brons totalt (hittills). Hoppas ju på flera medaljer för båda nationerna :-).


Tired

The presentation in english went fine and now we're going to wait for the results of the assignment.

Min engelska är inte den bästa, men jag var påläst på det jag skulle säga idag. Det började bra, men sen började jag tänka och blev nervös. Då kunde jag det inte utantill längre. Men det är tur att det inte är några längre presentationer och att vi redovisar i grupper.

Det som gjorde mig nervös (tror jag) var att jag började tänka på att tre grupper satt och kollade in hur jag genomförde min del av presentationen. Även vi fick tre grupper som vi skulle kommentera och ge feedback på.

Det var lite roligt att få feedback på vår presentation. Vi fick små lappar och på mina stod det till exempel: "Bra", "påläst", "lugn och tydlig", "lite nervös" och "bra kämpat". Kändes bra att få positiv feedback och nu är det bara att vänta på om vi får godkänt på det skriftliga på uppgiften och se vad den lektor i engelska som ska vara med och bedöma, tycker om vårt arbete och vår presentation.

Nu ska jag försöka komma i säng efter ett OS-brons, två OS-guld och ett OS-silver... eftersom jag är både norsk och svensk så måste väl antal medaljer räknas så? :-)


Ont i magen?

Jag är lite nervös inför redovisningen vi har i morgon. Den vanliga redovisningsnervositeten som jag hade de första gångerna i början av utbildningen, har faktiskt blivit lite mindre men nu ska jag redovisa på engelska!

Det låter inte klokt när jag försöker öva! Jag som har svårt att redovisa på "riktig" svenska!!! Det är ju lättare att tala dialekt.

Synd att jag ska ha bilen ner imorgon... det hade helt säkert gått lättare med en styrketår. För vem kan inte tala engelska (och bra sådan) när man druckit lite?


Rally Sweden

Lite bilder från gårdagens skotertur.

Efter en kall morgon, ca -20 grader, blev det en fin dag och inte fullt så kallt (-5 grader). 
                             

Det var en härlig stämning i skogen. Vi fick se en del avåkningar på håll och jag lyckades få med någon bil på bild, annars var det ju lättast att ta av publiken.

De flesta hade åkt skoter dit vi stod, men en del åkte ju helikopter mellan sträckorna :-). Hade inte varit helt fel att få åka helikopter när det var så kallt...

Snygging nr 2



Dotterns favorit i kvällens delfinal i Melodifestivalen... Eric Saade.

Fredrik Kempe har skrivit både Erics bidrag och norrmannen Didrik Solli-Tangens bidrag. Helt olika låtar, men killarna påminner om varandra. 
Unga, mörka och snygga...


...

Slötittar på Skavlan, efter en dag med rally. Då dyker han som sjunger Norges bidrag till Melodifestivalen upp...



Hmmm... nu ska jag gå och lägga mig.

(De pratade om svartsjuka idag på Skavlan, undrar om den här bilden väcker någon svartsjuka. Eller ... han är ju mörk, min sambo, men norske sångaren Didrik är några år yngre...)

Disney on Ice och shopping

Igår var jag och barnen till Karlstad på lite shopping. Det var dottern som skulle iväg och "shoppa loss" men hon handlade inte slut på alla sina julklappspresentkort (kan ju bero på att jag betalade i de affärer som hon inte hade presentkort på). 
McDonalds fick sig också ett besök av oss igår. De senaste gångerna jag varit till Karlstad och barnen varit med, så har det inte blivit att vi ätit där, så nu hade jag lovat att vi skulle äta där. 
Sen avslutades dagen med Disney on Ice i Löfberg Lila Arena. Jag är väldigt fascinerad av dessa skridskoåkare som glider fram på isen, många av dem i otympliga scenkostymer. Vi har varit iväg på Disney on Ice en gång förut och jag kan tänka mig attt åka iväg någon mer gång...

Åtta veckor kvar

Just nu orkar jag inte se längre än näsan räcker. Ser jag för långt fram, så ser jag bara problemen. Lite framförhållning måste jag ju ha, men jag får nästan ta dagen som den kommer, för det är ingen ide att försöka planera något.

Att läsa 150 % som pendlande student med familj är inte något jag rekommenderar. Nu kanske det kommer fungera, men det vet jag inte än.

Denna vecka är det grupparbetet som vi fick i fredags som gäller, samt att vi har två tretimmars-föreläsningar om metodvetenskap inför C-uppsatsen. Inlämning av grupparbetet på fredag, då vi får ett nytt grupparbete (som ska vara på engelska). Det ska vara klart tills torsdagen veckan efter, då vi har muntlig redovisning (på engelska). De tre dagar vi har på oss att jobba med grupparbetet (om vi inte jobbar på helgen) har vi även tre tretimmars-föreläsningar om metodvetenskap. Puh, säger jag bara... jag har redan ångest inför detta.
Skriva på engelska och sen redovisa det muntligt på engelska... (och som vi har fattat) inför hela klassen. Vi har aldrig redovisat för helklass förut, men nu ska vi göra det... och så kommer det att sitta med en lektor i engelska och påpeka det språkliga.
I början på samma vecka ska vi även lämna projektförslag på C-uppsatsen och den ska ha en tydlig beskrivning av vad vi vill skriva om. Jag och min skrivarkompis har funderat lite på vad vi ska skriva om, men vi har än så länge inte en "tydlig beskrivning" av det.

Längre fram än så har jag inte orkat kolla upp noggrannare hur föreläsningarna ligger eller vilka grupparbeten som är... lite koll har jag men vill inte tänka på det.
Åtta veckor kvar till det lugnar ner sig lite (förhoppningsvis). Då är ena kursen är avslutad och sen har vi "bara" C-uppsatsen kvar att koncentrera oss på.



RSS 2.0